Project Description

ENCI Groeve Maastricht, de oudste fabriek van ENCI, is opgericht in 1926 en ligt langs de rivier de Maas. In 2010 is ENCI met de overheid, Natuurmonumenten en de omgeving overeengekomen om de commerciële winning van kalksteen uiterlijk in juli 2018 te beëindigen. De 125 hectare grote groeve wordt al vanaf 2010 omgevormd tot een prachtig natuurgebied. In 2020 wordt dit unieke stukje van Nederland overgedragen aan Natuurmonumenten die het beheer ervan voor haar rekening neemt.

Tijdens dit grootschalig grondverzet project hadden we te maken met onder andere kalksteen en silex, ook wel bekend als vuursteen. Hierdoor was het noodzakelijk om te werken met machines van met een gewicht van minimaal 80 ton!
Ook bestond de herinrichting uit het aanleggen van een uitzichtplatform, recreatie- en onderhoudspaden en de waterhuishouding.

Benieuwd naar het eindresultaat? Sinds 1 juli 2019 is het ENCI gebied is opengesteld voor publiek. Wandelaars en natuurliefhebbers kunnen weer genieten van deze bijzondere omgeving.