Project Description

Een innovatief hoogstandje en een krachtige samenwerking tussen Rijkswaterstaat, FL en Mobiele Dijken Nederland.

Door de aanvaring van de stuw bij Grave kwamen eind 2016 maar liefst 20 woonboten droog te liggen. Rijkswaterstaat schakelde hulp in van de samenwerkingspartners FL & Mobiele Dijken.
FL heeft tijdens het project ‘Renovatie Kanaal van Gent naar Terneuzen & Handelshaven Breskens’ het bedrijf Mobiele Dijken betrokken voor het op maat ontwikkelen en innoveren van een mobiele dijk, passend binnen de ontwerpvraag en de contractuele eisen van dit project.
Met behulp van deze mobiele dijk kon de Paesplas-haven afgesloten worden. Door 1 miljoen m³ water in de afgesloten haven te pompen, is de waterstand rondom de boten met 2 meter verhoogd en bleef de schade beperkt.

Kort voor deze calamiteit hebben FL en Mobiele dijken een nieuwe, hogere versie van de tijdelijke waterkering gelanceerd voor de inspectie en onderhoud tijdens de renovatie van het kanaal van Gent naar Terneuzen. Het nieuwe type (H3,5 x B7 x L74 meter) kan met 3,5 meter nog meer water tegenhouden. We zijn trots dat we een belangrijke bijdrage hebben kunnen leveren bij deze calamiteit.